top of page

Siz hiç Afrika Menekşesine baktınız mı? Afrika Menekşesi çiçeği nedir, nasıl bakılır?

Bilimsel adı Saintpaulia ionantha olan Afrika Menekşesi, bir zamanlar menekşeler arasında oldukça daha fazla rağbet gören bir bitkiydi. Etli yaprakları, renkli çicekleri ile pek çok evi süslerdir. Adından da anlaşılabileceği üzere bu çiceğin anavatı Afrika'dır. Çicekçilikle uğraşanlar arasında 1930'lu yıllarda özellikle Avrupa ve Amerika'da büyük bir ilgi çekmiştir. Halk arasında "Afrika Menekşesi" adı verilen bu bitki, koyu yeşil yapraklara, açık ve ya koyu menekşe renginde çiceğe sahiptir. Çiçeğin merkezinde ise, sanki güneş sisteminin merkezinde bulunan bir güneş gibi, sarı bir nokta bulunmaktadır. Çiçeğin, 5-7 cm arasında bulunan sapları vardır ve her sapta bir çiçek açar. Peki, Afrika Menekşesine nasıl bakılır?


Siyah arka planda mor çiçekli ve merkezinde sarı nokta bulunan yeşil yapraklı afrika menekşesi.

Evin neresinde bakılmalı?


Her canlı çiçek için uygun bakım çok önemlidir. Taze çiçek görüntüsü çiçeğin sağlığı için önemlidir ama çevresine de pozitif bir hava katar.Evlerde yetiştirilmesi mümkün olan Afrika Menekşesi gün ışığı alan pencere önlerini sever. Ancak, güneşin doğrudan temasını engellemek için de korunmalıdır. Yani hem ışık alan bir pencere önünde hem de güneşin doğrudan ışığının gelmesinden korunacak bir şekilde konumlandırılması Afrika Menekşesi için ideal bir yerleştirme alanıdır.


Nasıl sulanmalı?


Afrika Menekşesi, yeterli miktarda suyu her zaman sever. Fakat bir önceki sulama işleminin ardından toprağınız kurumadan ikinci sulama işlemini yapmamak gerekir. Ayrıca, suladıktan 10-15 dakika geçtikten sonra, saksının tabağında eğer su kaldıysa bu suyu da boşaltmak gerekmektedir. Sularken, suyun yapraklara değmemesi ve yaprakların ıslanmamasına özen gösterilmelidir.


Çiceğin ömrü


Afrika menekşesi bir yıllık bir ömre sahiptir. Mart ayında yaprak çeliği ürütelitir. Çiceğin toprağa yakın dip yaprakları alındıktan sonra ıslak halde bulunan dere kumu içine dikilir. Bu işlem herhangi bir saksıda ya da saksı görevi görecek bir kap içinde yapılabilir. Yapraklar köklenene kadar saksı veya kabın üstü camla örtülür. Bu işlemler ile köklenen Afrika Menekşeleri 8 ay sonra çicek verecektir. Bu işlem yapılırken, funda toprağı ve dere kumu, funda, yaprak çürüğü, kestane çürüğü kaba konulacak harcın içeriğini oluşturur.


Her ne kadar adı Afrika Menekşesi olsa da, menekşe de farklı olarak çiceklerinde bir koku bulunmaz.

Comments


bottom of page