top of page

Bikininin adı nereden gelir? Deniz modasında bomba etkisi

Yaz ayları geldiğinde hayatımızda deniz modası da belirleyici olmaya başlar. Hatta deniz modası sadece hayatımızı değil bedenimizi, yeme alışkanlıklarımızı da etkiler. Öyle ki, mayolarımıza uyabilmek, mayoların içinde yakışıkılı/güzel görünmek için diyetler yapmaya, spora gitmeye başlarız. Her şey, taş çatlasa 10 gün sürecek tatilimizde şık görünmek ve bir nebze de olsa kendimizi iyi hissetmek. Tabii ki, o 10 günde çekilen videoları bütün bir yıla yayarak sosyal medyada paylaşmak için bu kısa zamanda nasıl göründüğümüz de önemlidir.


İşte bu aylarda bikini de en önemili modalardan birisidir. Peki, bikininin adının nereden gelir hiç düşündünüz mü? Bikini, mayonun bir türüdür. Mayo'dan önce de denize girerken giyilen kıyafetler vardır. Mayonun 100 yılı aşkın tarihi, özellikle denize girerken bir bedende nelerin kapatılması gerektiği tartışmasına göre şekil alır. Ama bazen de, mayo bu tartışmaların yönünü belirler. Bir bedenin neresinin kapatılması gerektiğine ilişkin tartışma toplumsal bir tartışmadır. Hangi yerlerde vücudumuzun ne kadar açık olabileceği, toplumdaki kurallarla belirlenir. Hatta bunun uç düzeyini yasal kurallar belirler.


beyaza yakın sarı kumlar üzerinde mavi yeşil ve açık mavi renklerden oluşan bir bikini takımı ve turuncu bir deniz yıldızı


Bomba gibi bir etki: Bikini

Bikini, 1947 yılında Fransız modacı Louis Reard tarafından tasarlandı. Bikini ilk tasarlandığında daha önceki yıllara kıyasla daha cesur bir giysiydi. Bugün her ne kadar normalleşmiş olsa da, deniz giysisinin ikiye ayrılması ve kadınların vücudunda görünen kısmının artması o yıllarda büyük bir etki yaratmıştı. Yaratılacak bu etkinin adeta bir bomba etkisi olacağını öngören tasarımcısı ise tam da bu yüzden bu yeni deniz kıyafetine "Bİkini" adını vermişti. Çünkü bikini, ABD'nin nükleer bomba denemelerini yaptığı adalardan birisinin adıydı. İlerleyen yıllarda, mikro bikini, tanga bikini gibi modellerle daha da cesur bir kıyafet olan bikini, bomba etkisini ilerleyen yıllarda da sürdürdü. İşte bikininin adı bu bomba etkisinden gelir.


Bikini adasında nükleer bomba denemeleri

Bugün bikini adasında yaşamak mümkün değildir. Sebebi ise adada yapılan nükleer denemelerdir. ABD ordusu "Baker" isimli nükleer bomba denemelerini Marshall Adaları'nda gerçekleştirdi. Bu bombalar, Marshall Adalarındaki, Bikini Adası'nı ve Enewetak Mercanları'nı hedef almıştı. 25 Temmuz 1946 yılında yapılan bu denemeler iki noktayı da yaşanmaz hale getirdi. Bu denemeler, ikinci dünya savaşının ardından gerçekleşti. Hedef noktalar zorla boşalttırıldıktan sonra, gerçeğe uygun bir şekilde filolar üzerine bombalar atıldı ve hedefteki tahribatlar gözlendi. Aynı zamanda, bu adalarda ilerleyen yıllarda hidrojen bombası da denendi.


Bikini Adası'nın hemen açıklarında yer alan Test Baker'dan gelen Wilson bulutu, resmin en üstünde yer alıyor.


Bugün bikini dendiğinde aklımıza genelde yaz ayları, deniz, kum ve güneş gelir. Bikini adası ve onun akıbeti artık bilinmemektedir. Artık bikini kelimesi bir adayı değil, bikini takımı, bikini modelleri gibi kıyafetleri akıllara getirir. Tasarımcının öngörüsü, kıyafetin adının adanın adının önüne geçmesiyle sonuçlanmıştır.

Comments


bottom of page