Geçtiğimiz yıllar yapay zeka hakkındaki gelişmelerin giderek hızlandığı yıllar oldu. Daha önce bilim kurgu filmlerinde bile abartı olarak görülen pek çok teknoloji artık hayatımızın sıradan bir parçası gibi. Yaşanan gelişmelerin ardından aklına bu filmlerden en az bir iki sahne gelmeyen yoktur. Hayatımızın pek çok alanında yapay zekanın pek çok özelliği kendini gösteriyor. Ses aktarımı yapıp sanatçılara güncel şarkıları söyletmek mi dersiniz, eski bir fotoğrafı baştan yaratmak mı? Bunlar henüz sıradan kimselerin erişebildikleri yapay zeka özellikleri. Bir de askeri ve ticari amaçla yapay zekadan ne ölçüden faydalanıldığını düşündüğümzde neler vardır kim bilir? Özellikle ChatGPT ile birlikte yapay zekanın sınırları insan zekasının sınırlarını giderek daha fazla zorlamaya başladı. ChatGPT nedir sorusu bir anda her yanımızı sardı. Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT, kendisiyle konuşan kişinini ifadelerini anlıyor, ona cevap veriyor, baştan sona bir yazı oluşturabiliyor. Hatta daha ileri gidiyor, kod yazabiliyor, bazı kodlardaki hataları ayıklayabiliyor, size pek çok konuda eğitim verebiliyor. Peki bu nasıl mümkün oluyor?
ChatGPT nasıl çalışıyor?
Yapay zeka, aslında makine öğrenme ile yakından ilişkilidir. ChatGPT'de öğrenme temelli kendini geliştiren bir yapay zekadır. ChatGPT öğrendiği bilgileri nereden edinir. Tabii ki, internet. ChatGPT'nin çalışma prensibi, internet üzerinden bilgileri öğrenmek ve bu bilgileri devrledikten sonra sizinle kurduğu ileşimin bağlamına uygun bir şekilde bilgiyi işlemek. Ve ChatGPT bu işlemi yaparken günlerin, saatlerin, dakikaların geçmesini beklemiyorsunuz. Neredeyse eş zamanlı denecek şekilde, saniyeler içinde ChatGPT size kendi yanıtını sunuyor.
ChatGPT bunları yaparken bir kaynakça sunmuyor. Araştırdığınız konu hakkında bir cevap oluşturmaya başlıyor. Cevabın bütünlüklü yapısı kelime kelime oluşuyor. Bir kelime ardındaki kelimeyi de etkiliyor. Çünkü yapay zeka, o kelimeden sonra kullanılması en muhtemelen kelimeyi tahmin ediyor ve ona göre oldukça hacimli metinler oluşturabiliyor. Evet, telefonlarınızdaki tahmin, öneri özelliklerinin oldukça gelişmiş bir versiyonu da denebilir.
ChatGPT ücretli mi?
En önce belirtilmesi gereken, ister ücretsiz kullanın isterse ücretli ChatGPT kullanabilmek için Open AI adresinden kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt tamamen ücretsiz. Kayıt işlemlerinizi, Google veya Microsoft hesaplarınızla tamamlayabilirsiniz. Bu işlemin ardından ise kullanılan bir telefon numarasını kayıt etmeniz gerekiyor. Telefonunuza gelecek kod olmadan kaydınızı tamamlamanız mümkün değil. Şunu da belirtmekte fayda var. ChatGPT aralarında Türkçe de olmak üzere pek çok dili destekliyor.
ChatGPT'ye soru sorarken dikkat edilmesi gerekenler
ChatGPT'ye soru sorarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar alacağınız cevabın kalitesini etkileyebilir. Öncelikle, tabii ki sorunuzu doğrudan sorabilirsiniz. Böyle olduğunda genellikle daha genelgeçer bilgiler alırsınız. Ama soruyu sorarken, kendi bağlamınızı soruyu neden sorduğunuzu, soruya ilişkin koşullar hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz. Bu durumda sizin koşullarınıza daha uygun ve gerçeğe daha yakın cevapar almanız olasıdır. Her iki durumda da cevaba ilişkin yeni bir soru ya da yeni bir değişken yazarak cevabı yenilemesini isteyebilirsiniz. Verilen cevabı geçerli ya da geçersiz bulduğunuzu, neden böyle düşündüğünüzü söylediğiniz takdirde yeni ve daha doğru cevap alma şansınız artacaktır.
İki önemli nokta!
ChatGPT kullanılırken bilinmesi gereken hatta hiç akıldan çıkarılmaması gereken nokta şudur: Yapay zekanın amacı kesin doğru anlamına gelmemektedir. Burdaki bilgiler de tekrar teyit edilmeli ve doğruluğundan emin olmadan doğruymuş gibi sunulmamalıdır.
Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken ise, hassas bilgilerinizi paşlaşmamaktadır. Hassas bilgilerinizi yapay zeka ile sohbette oluşan yapay ama samimi ortam nedeniyle çok kolayca paylaşma eğilinde olabilirsiniz. Ama hiç bir hassas bilginizi, finansal bilginiz, güvenlik bilginizi paylaşmamakta fayda var. Kişisel bilgilerinizi ise olabildiğince az paylaşmak en doğrusu.
Comments