top of page

Deprem çantasında neler olmalı? Deprem çantası hazırlayalım

Deprem... Türkiye için bir doğa olayından çok fazlası. Hem yaşanmışlık, hem yaşanacak olan. Türkiye ne yazık ki bir deprem ülkesi ve 25 yılda ikisi diğerlerine kıyasla çok daha yıkıcı olan pek çok deprem süreci yaşadık. En sonuncusu 6 şubat 2023 yılında Kahramanmaraş Merkezli gerçekleşen ve artçılarının halen devam ettiği depremler oldu. Türkiyeli neredeyse herkes, bu depremlerde bir yakınını kaybetti. Türkiye'nin önemli bir bölümü bu bu depremleri yaşadı. Türkiye bir deprem ülkesi ama maalesef bu depremlere hazırlıklı bir ülke değil. Depremden nasıl kurtulabiliriz? Bilimsel planlamalara uyarak ve deprem dirençli kentler inşaa ederek. Peki bu yetebilir mi? Hayır. Çünkü deprem dirençli kentler inşa ettiğinizde insanların bu kentlerde konut sahip olması ya da bu yerlerdeki konutları kiralayabilmeleri gerekir. Yani önce dayanıklı erişilebilir yapılar insanları ancak depremden koruyabilir.


Depreme ilişkin bir diğer hazırlık ise, ne yazık ki daha en baştan binaların yıkılabileceğini, kullanılamayacağını kabul eden bir hazırlık biçimi. Depremde binalar yıkılır ve göçük altında kalırsak yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilemek ve göçük dışındakilerle iletişim kurabilmek için ya da göçükten kurtulursak yardımlar gelene kadar, temel gıda ve hijyen oanaklarına ulaşana kadar yardımcı olması için hazırlanan deprem çantası. Fakat, büyük yıkımlarda arama kurtarma ekipleri ya da yardım edecek durumda olan depremzedeler varsa ne mutlu. Yine de, ne olursa olsun, deprem durumunda en hazırlıklı şekilde bulunmak gerekiyor. Çanta herhangi bir çanta olabilir. Hayat kurtaracak olan ise içindekiler. Peki bir deprem çantasında neler olmalı?


Enkazların üzerinde durarak yıkılmış bir binaya doğru bakan bir adam.

1- Battaniye

Türkiye'nin geniş kesimleri yaz aylarında bile geceleri oldukça soğuk olabiliyor. Deprem sırasında gerek göçük altında kalmış olun gerekse depremden kurtulmuş battaniye ısınma ihtiyacınızı karşılamak için çok önemli.


2- Su

Deprem gibi olağan üstü durumlarda en önemli gıdalardan birisi su oluyor. Uzun süre susuz kalmanın suya ulaşıldığında dahi telafii edilemeyecek sonuçları olabiliyor. Uzun susuzluk dönemleri özellikle böbreklerde büyük hasarlar bırakabiliyor. Bu nedenle yanınızda her daim su bulundurmak oldukça önemli. En az bu kadar önemli olan başka bir şey ise, olur da aksi bir durum yaşanırsa elinizde bulunan suyu idareli bir şekilde kullanmak olacaktır.


Deprem çadırlarının önünde boş su şişeleriyle bekleyen çocuklar.

3- El Feneri

Deprem anı, yaşandığı bölgedeki çoğu enerji hattına büyük zarar verir. Bu nedenle deprem bölgelerinde belirli bir süre elektrik sağlanmayabilir. Ya da binanız yıkıldıysa eğer ve siz göçük altında kaldıysanız elektrik kullanma şansınız olmayabilir. Bu zamanlardaa karanlıkta kalmak, çevrenizi kontrol etmek, dışarıyla geceleri işaret göndermek için el feneri oldukça yararlı bir araçtır.


4- Radyo

 Deprem yeryüzündeki pek çok şeyi büyük bir ölçüde etkileyen bir doğa olayıdır. Telefon ve şebeke hatları da bu doğa olayından yoğun bir şekilde etkilenir. Baz istaysonlarının yıkımı telefon aracılığıyla iletişim kurma olanağını en aza indiririr. Buna karşın radyo frenkansları için vericiler olağanüstü koşullarda daha fazla kullanılabilir. Radyo bu yüzden, dışarıyla haberleşmek için oldukça önemli bir araçtır. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken bir durum var o da deprem çantanızda yeterince pil olması gerektiğidir. Pillerin tükenmesi durumunda radyonuz çalışmayı keseck ve dış dünya ile iletişim kopacaktır. Bu noktada önemli olan bir diğer durum ise, pillerin zamanla akan bir yapısı olduğudur. Bu nedenle çantanıza koyduğunuz pilleri belirli aralıklarda kontrol etmek hatta yenileriyle değiştirmekte fayda olabilir.


5- Düdük

Deprem anında dışarıdakilerle iletişim kurmaya çalışmak, dışarıya bağırmak sanıldığı kadar kolay değildir. O durumdan kurtulma düşünccesi ile çok yüksek sesle bağırabilir ve hemen sesinizi kısabilirsiniz. Ayrıca, sağlık durumunuz, yaşabileceğiniz olası yaralanmalar vücudunuzda yorgunluğa neden olabilir. Bu nedenle vücudunuzu daha da yoracak şeyler sizi kötü etkileyebilir. Böylesi durumlarda, dışarıyla en az eforla en yüksek şekilde iletişim kurmanın en etkili yolu bir düdüktür. Mutlaka çantanızda olmalı.


6- Bozulmayacak kuru gıdalar

Depremin ne zaman olduğunu bilemezsiniz. Bu nedenle deprem çantanıza en olabilecek şekilde bozulmamasından emin olduğunuz gıdalar koymanız önemlidir. Bu hem çantayı hazırladığınız tarihten olası bir depremin yaşanacağı tarihe kadar geçen süre de hem de deprem yaşandıktan sonra sıcak ve günlük gıda tüketim imkanını sağlayacağınız ana kadar geçen sürede bozulmamış besine ulaşmanız açısından oldukça önemlidir.


7- İlk yardım seti

Özellikle büyük depremler büyük kayıplara neden olabiliyor. Hayatını kaybeden vatandaşların yanı sıra pek çok şekilde yaralanma yaşayanlar oluyor. En ufak yaralanma bile gereği gibi ilgilenilmediğinde ise enfeksiyon riskini beraberinde getiriyor. Böyle anlarda, ülkenin pek çok yerinden gönüllü doktorlar ve sağlık çalışanları deprem bölgesine adeta akın ediyorlar. Ayrıca, eczacılar da bu bölgelerde gönüllü olarak çalışıyor. Ancak, onların tüm çabalarına rağmen olağan üstü durmlarda çok basit tıbbi araç gereçlere, hijyen maddelerine erişim zor olabiliyor. Bu yüzden çantanızda ilk yardım seti bulundurmak oldukça önemlidir.


8- Çöp poşeti, ıslak mendil ve bant

Çöp poşeti oldukça kullanışlı bir naylon haline gelebilir. Bir çöp poşetinin hem barınma hem de hijyen konusunda önemli olduğunu dile getirmekte fayda bulunuyor. Depren anında, evler kullanılmadığı için tuvalet ihtiyacını gidermek oldukça problem haline geliyor. Bu ihtiyacını karşılayan insanlar ise suya erişemediği için dışkılarını temizlemekte güçlük yaşabiliyor. Böylesi bir durumda, bu dışkıların temizlemnemesi toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına olanak tanıyor. Çöp poşeti ise, hem doğrudan kendisisine dışkılama hem de dışkılamadan sonra dışkının dış dünyayla ilişkisinin kesilmesi için önemli bir araç haline geliyor.


Çöp poşetinin barınma için imkanına gelince, bu poşetlerin özellikle büyük boy ve kalın olanları insanların su geçirmez malzeme ihtiyacı için önemli oluyor. Havalar sıcak olsa dahi yağış altında kalmak, insanlarda çok ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Böylesi koşullarda yağmurdan sakınmayı olanaklı kılacak alanlar yaratmak için oldukça kullanışlı bir malzeme haline geliyor.


Sahildeki çöpleri temizleyen biri kadın biri erkek iki kişi, Temizledikleri çöpleri büyük mavi bir çöp poşetine atıyorlar.

9- Enerji kaynağı

Bu olmazsa olmaz bir ihtiyaç olmasa da, olduğunda bazı şeyler için büyük kolaylık sağlayacak bir cihaz. Artık hayatımızda çoğu iletişim aracımız ileri derecede elektronik ve hızlı sarjları tükeniyor. Özellikle, deprem gibi bir durumda mobil ağların çökmesi ya da zayıflaması telefonunuz sürekli olarak şebeke aramasına neden olacak ve sarjının çok daha hızlı tüketilmesini sağlayacaktır. Bu gibi durumlarda haberleşme ihtiyacının sağlanması çok önemlidir. Eğer göçük altındaysanız, telefonunuz yardımıyla güne ve saate bakabilirsiniz. Doğru zamanda dışarıyla temas kurmaya çalışabilirsiniz. Bu temas illaki sosyal medya platformaları aracılığıyla olmayabilir. Telefonunuzla dışarıya ses vererek sizi bulmalarını kolaylaştırabilirsiniz. Ama bir heyecanla bunları yapmak yerine, sistematik aralıklarla ve belirli sürelerde yapmak faydalı olabilir.


10- Kıyafet

Deprem gibi bir anda kıyafet birincil öncelik gibi durmayabilir. Nitekim öyle. Ancak, çantanızda bir kaç parça yedek kıyafet olması önemli olabilir. Yağmur altında kalıp ıslanıldığında değiştirilebilir sizi bu sayede hasta olmaktan kurtarabilir.


11- Hijyen pedleri

Kadın sağlığı için olmazsa olmaz olan pedlere deprem bölgelerinde ulaşmak çeşitli nedenlerle güç olabiliyor. Erkek egemen bir toplumda gönderilecek yardımlar arasında sayılırken akıllara bile gelmiyor. Akıllara gelince de, pedler sanki müstehcen bir şeymiş gibi algılanıp yardım çantasnıdan çıkarılabiliyor. Özellikle kadın dayanışma ağları tarafından hem hatırltılan hem de yardımı örgütelenen bu pedlere ulaşmak deprem gibi olağanüstü durumlarda ne yazık ki güç olabiliyor. Bu nedenle deprem çantanıza hijyen pedi koymakta fayda olur.


12- Kişisel bilgiler, iletişim numaraları

Deprem anında kişisel bilgileri ya da yakınlarınızın iletişim numaralarını hatırlamak mümkün olmayabilir. Bu hem hafıza kaybı gibi nedenlerden hem de bu bilgilerin kayıtlı olduğu cihazlara erişimin olmayışından kaynaklanabilir. Özellikle yeni nesil ezbere telefon numarası bilmemektedir. Adres bilmemektedir. Böylesi durumlarda iletişim kurabilmek için bu bilgilerin bir yere kaydetmek faydalı olacaktır.


Deprem çantasında olması gerekenler böyle sıralanabilir. Siz bu yazılanlanra kendi ihtiyacınıza göre eklemeler yapabilirsiniz. Umarız kimse böylesi bir durumla yeniden yüzleşmek zorunda kalmaz ancak her an hazırlıklı olmakda fayda var.

Hozzászólások


bottom of page