Belli bir yaştan sonra gaz sancısı çekilmez olabiliyor. Hatta bazen öyle ağrılara neden oluyor ki, kalkıp çalışmak isteseniz çalıştırmaz yatıp dinlenmek isteseniz uyutmaz. Bu nedenle gaz şikayeti hayat kalitesini etkileyen, yoğun yaşandığı zamanlarda oldukça düşüren bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar. Ancak, gaz şikayetiyle mücadele etmenin bazı püf noktaları da vardır. Bu yazıda bu püf noktalara değinilmeye çalışılacak. Gaz şikayeti nasıl geçer?
1 - Dikkat! İçiniz havayla dolabilir
İçimiz havayla mı dolabilir? Yanlış duymadınız, belki size komik bile gelebilir ama insanlar hava yutarlar. Bu nasıl mı olur? Örneğin, gazlı içecekler bunun en temel sebeplerinden birisidir. Gazlı içecekler, içinde bulunan gazlar nedeniyle, tüketildiği taktirde doğrudan hava yutulmasına sebep olur. Hatta bu tüketim, gazı insanların midesine ve doğrudan bağırsaklarına gitmesine neden olur.
Hava yutmamızın diğer sebeplerinden birisi de yemek yeme alışkanlıklarımızda ortaya çıkar. Eğer çok hızlı yemek yiyorsanız ya da lokmalarınızı az çiğniyorsanız vücudunuza aldığınız hava miktarı artar. Yemek esnasında fazla konuşmak da vücudunuzdaki havayı arttıran sebeplerden birisidir.
Sıralanan bu durumlar insanın vücuduna giren hava miktarını arttırır. Bu durum da insanda gaz probleminin ortaya çıkmasına neden olur. Bu hususlara dikkat etmek gaz problemlerini azaltabilir.
2 - Yiyecekler de gaz yapabilir
Gaz probleminin temel nedenleri yalnızca vücuda giren havayla alakalı olmayabilir. Bazı yiyecekler vücuttaki gazı arttırmaya yatkındır. Bu konuda en bilindik örnek fasulye. Ama bu konuda tek suçlu fasulye değil. Fasulye, bezelye, nohut gibi yiyecekler, pancar, enginar, brokoli, karnıbahar gibi sebzeler, şeftali, incir, elma, kaysı, mango gibi meyveler gaz yapan yiyeceklere örnek olarak gösterilebilir. Bu yiyeceklere duyarlılığınız varsa dikkatli olmanızda fazyda var.
İnsan vücudunda gaz bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından da üretilebilir. Vücudumuzun kalın bağırsaklara kadar sindiremediği yiyecekleri tüketiyor olabiliriz. Kalın bağırsaklarda bulunan bakteriler, sindirilemeyen şekerleri kendileri için kullanmaya ve onları parçalamaya başlarlar. Böyle durumlarda, sindirim sistemi problemleri yaşanabilir. Buna verilecek en güzel örnek, laktozlu sütler.
3 - Gaz problemini aşmanızı kolaylaştıracak dış gıdalar
Bazı yiyecek ve içecekler vücutta gaz problemi yarattığı gibi bazı gıdalar ise gaz probleminin önüne geçmeye olanak tanıyabilir. Bunlar arasında en çok bilinen kimyondur. Bunun dışında nane yağı da vücutta gaz oluşumunun önüne geçebilir. Yemeklerinize bir iki damla nane yağı damlatmak bu konuda fayda sağlayabilir. Bir diğer kolaylaştırıcı gıda ise, probiyotiklerdir. Probiyotikler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin oranını arttırırken gazla mücadelede de önemil bir yer tutarlar.
4 - Aman dikkat! Kabız olmayın
Kabız olduğunuz zaman gaz probleminizde artış meydana gelebilir. Çünkü kabızlık hali, bağırsaklarda dışkının uzun bir süre kalmasına yol açar. Uzun süre bağırsakta kalan dışkıda bulunan şekerler bağırsaktaki bakteriler tarafından kullanılmaya devam eder. Peki kabız olmanın önüne nasıl geçersiniz? Bol su tüketereek. Bol su tüketmek kabız olma ihtimalinizi azaltır. Bir diğer kabızlık önleyicisi ise egzersiz yapmaktır. Egzersiz, vücudun ve bağırsakların hareket etmesini sağlar böylelikle de kabız olma ihtimaliniz azalır.
5 - Gaz problemi çekenler, tatlandırıcıları hayatınızdan çıkarın
Gaz problemi çekiyor ve tatlandırıcı kullanıyorsanız, tatlandırıcıları hayatınızdan çıkarmak probleminizin önüne geçmenizde önemli bir aşama olacaktır. Tatlandırıcılar genellikler şeker yerine geçer. Ve içinde bulunan maddler vücutta sindirilmez. Bu durum ise doğrudan gaz yapımına neden olur. Bağırsaklara gelen tatlandırıcılar bakterilerin onları parçalamasıyla gaz açığa çıkarırlar.
Hayatınızda gazdan kurtulmak istiyorsanız, bu konulara dikkat etmeniz yerinde olacaktır.
Comments