top of page

Türk Kahvesi nasıl yapılır? İyi Türk Kahvesi yapmanın sırrı

Türk Kahvesi yapmakta ustalaşmak mı istiyorsunuz? Yaptığınız kahvenin 40 yıl hatıra değmesini mi diliyorsunuz? İyi bir Türk Kahvesi yapmak tesadüf değil. Bazı noktalara dikkat ederseniz yaptığınız kahve oldukça lezzetli olacakatır. Peki iyi bir Türk Kahvesi nasıl yapılır? Türk Kahvesi yapmanın sırrı sizlerle.


masanın üstünde kahve çekirdikleriyle birlikte bulunan içi dolu bir Türk Kavhesi fincanı

1 - Kahvenizi bayatlamadan tüketin

Genellikle evimize kahve alırken fazla alma eğilimindeyizdir. Her defasında kahve çektirmek ya da kahve almak bazen zor gelir. Ama iyi bir Türk Kahvesi yapmak için kahveniz taze olmalıdır. Ancak sürekli kahve almakla uğraşmak istemiyorsanız kahvenizin bayatlamasını önlemeniz gerekir. Bayatlamayan kahve hem tazeliğini hem de kokusunu korur. Eğer kahvenizin olabildiğince geç bayatlamasını istiyorsanız, kahvenizi saklarken hava almamasından emin olmanız gerekir. Kahvenizi hava almayacak kaplarda saklamak ve nemden uzak tutmak kahvenizin bayatlamasının önüne geçecektir.


Yine de Türk Kahvesi'nin tadının lezzeti için taze çekilmiş bir kahveden daha iyisi yoktur.


bir duvarın üstünde yan yana duran içi dolu kahve fincanı ve cezve

2 - Su kalitesi ve ısısı oldukça önemlidir

Ne yazık ki artık pek çok yerde musluktan kaliteli su almak mümkün değil. Ancak, kahve yaparken kullanılan su kahvenin içimininde büyük bir etkiye sahiptir. Arıtılmış su kullanılarak veya hazır şişe suyu kullanılarak yapılan kahvelerin içimindeki yumuşaklığın, musluk suyuna kıyasla oldukça fazla olduğunu deneyerek görün.


Herkesin bildiği gibi Türk Kahvesi'ndeki başarı köpüğüyle belirlenir. Bu konu türkülerde bile işlenmiştir. "Kahvenin köpüklüsü / Meşenin kütüklüsü / Kadınım aman aman / Sarayın kıymetlisi" sözleri buna en güzel örnektir. Kahvenin köpüğünün daha fazla olması için ise kullanılan suyun ısısı çok önemlidir. Türk Kahvesi'nde köpük sayısını arttırmak için soğuk su kullanılabilir.


3 - Önce karıştırı sonra bekle

Yumuşak içim bir Türk Kahvesi kahveyi yaparken ne kadar karıştırdığınız ile doğru orantılıdır. Kahveniz nasıl olursa olsun, ocağa koymadan önce 30 saniye ile 60 saniye arasında karıştırın. Kahvenizi ocağa koyduktan sonra ise karıştırmayı bırakın.


köz üzerinde pişen iki tane içi köpüklü Türk Kahvesi'yle dolu cezve


4 - Nasıl pişirmeli?

İyi bir kahveyi pişirirken cezvenin malzemesi, pişirme yönteminiz ve ateşin hacmi çok önemlidir. Kahvenizi pişirirken bakır cezve tercih etmek size her zaman avantaj sağlar. Bunun nedeni bakırın ısıyı iyi bir şekilde iletmesidir. Eğer fırsatınız varsa kahvenizi közde pişirmeyi mutlaka deneyin. Közde pişmiş bir kahveden daha lezzetlisini bulmak oldukça güçtür. Kahvenizi pişirmenin en iyi yolu ise kısık ateşte pişirmektir.


5 - Doğru ölçü olmazsa olmazdır

Türk Kahvesi içmek istediğiniz zaman hemen bir soruyla karşılaşırsınız. "Kahveniz nasıl olsun?" Türk Kahvesi genellikle üç şekilde tüketilir. Şekerli, orta şekerli ya da sade. Özellikle şeker katılan kahve türlerinde şekerin ölçüsü Türk Kahvesi'nin kalitesini büyük ölçüde etkiler. Eğer orta şekerli Türk Kahvesi yapmak istiyoranız, kullandığınız kahve miktarının yarısı kadar şeker atamınz yeterli olacaktır. Şekerli Türk Kahvesi yapmak istiyorsanız kahve miktarı kadar şeker katmak doğru oran olacaktır.


Ocakta pişen içi köpüklü Türk Kahvesi'yle dolu cezve

6 - Ocağı ne zaman kapatmalı?

Çoğu insan kahvenin ocaktan almak için doğru zamanın iyice kaynadığı an olduğunu düşünür. Fakat bu çok bilinen bir yaygındır. Türk Kahvesi yaparken cezvenin ocaktan alınmasının doğru zamanda kahvenin kabarmaya başladığı andır..


Comments


bottom of page