top of page

Küpe çiçeği evinize Ege havası katsın... Küpe çiçeğine bakmanın püf noktaları, ipuçları, dikkat edilmesi gerekenler

Ege'nin maviyle keşisen beyaz duvarlarının olmazsa olmazıdır rengarenk çicekleri. Kırmızı, mor, sarı, turuncu ve yeşil tonları, sabah ve akşam yürüyüşlerine renk katar. Orda olduğunu görmeseniz de kokusunu duymak bile insanı mutlu eder. Ama eğer o günlere yalnızca yıllık izin günlerinizde ulaşabiliyorsanız, geri döndükten sonra da o günlerin özlemiyle kavruluyorsanız geri döndüğünüz şehre alışmak biraz zor oluyor. Ama size o günleri görüntüsüyle hatırlatacak bir çiçek olabilir: Küpe çiçeği. Küpe çiceği evinize ege havası katacak ama tabii ki küpe çiçeğine de bakmanın püf noktaları, ipuçları ve dikkat edilmesi gerekenleri var. Küpe çiçeğine nasıl bakılır sorusunun cevabı bu yazıda.


pembe ve beyaz küpe çiçeği

Küpe çiçeğinin yüzlerce çeşiti bulunuyor. Yetiştirecek olan insanaların istek ve zevklerine göre seçeceği saksılarda yetiştirebileceği bu çiceğe, askılı saksıların çok yakıştığını söylemek gerekiyor. Ama tabii ki asıl karar, yetiştiricisinin zevkine ve olanağına kalmış. Evinize yakışacak en doğal süslerden birisi olacak bu çiceği evinize uygun olan yere göre yetiştirebilirsiniz.


Küpe çiçeği uygun şartlar altında yetiştirildiği zaman, koyu yeşil ve nazik yapraklara sahip olur. Bu yaprakları ise çeşitli renk ve biçimlerde elmas bir küpeyi andıran çicekler süsler. Bu çiçekler bulunduğu ortama ve bölgeye göre iki aya kadar kendini sergilerler.


Cinsleri ve boyları

Erguvan ve Cupid kırmızısı, koyu erguvan ve Lord Byron kırmızısı ve donuk pembe Danimarka gülü renginde olan cinsleri kısa boylu ve küçük çiceklidir. Çiceğin uzun boylu ve çok dallı cinsleri de bulunur. Bu çiceklerin uzun boylu ve çok dallı cinsleri duvarlarda, parmaklıklara sarılabilirler. Bu nedenle oldukça güzel bir görüntüyü yaratırlar.


Kırmızı çicekli Lucky Strike, sarı Sunset, koyu pembe katmerli Du Barry küpe çiceğinin cinsleridir. Bunlar dışında ise iki cins daha bulunuyor. Bunlar hem daha kuvvetli hem de oldukça fazla uzayan cinsler olarak karşımıza çıkıyor. Eğer yüksek bahçeniz ya da bir çiçek tarafından sarılmasını istediğiniz bir binanız varsa bu cinsler kendini göstermektedir. Mercan Kırmızısı ve California Portakalı Kırmızısı küpe çicekleri bu özellikleriyle diğer türlerden ayrılır. Küpe çiçeğinin sıralanan bu iki cinsinin boyu 2,5 metreyi bulabilir ve yaklaşık 2 metrelik bir alana yayılabilir.



kırmızı ve mor küpe çiçeği

Küpe çiçekleri aşı kabul etmez


Küpe çiçeklerinin güllerden en büyük farklarından birisi aşı kabul etmiyor oluşlarıdır, küpe çicekleri yalnızca kendi dalında yetişen çiceklerdir.


Küpe çicekleri bakımı


Küpe çiçcekleri bol gıda isterler. Bu nedenle, nisan ayından temmuz ayının ortalarına kadar her üç haftada kimyevi gübre ya da hayvan gübresi verilmesi iyi olacaktır. Küpe çicekleri, özellikle balık gübresine karşı oldukça isteklidirler. Kış aylarında küpe çiceklerinin fidanları adeta istiharat halindedirler. Bu nedenle bu dönemde fazlaca su ihtiyaçları bulunmamaktadır. Ancak, büyüme ve çiçek verme zamanında bunun tam tersi olarak oldukça fazla suya ihtiyaç duyarlar.


Daha yaşlı olan eski fidanlar, dinlenme döneminde budanmalıdır. Eski ve zayıf dallar bu dönemde kesilir. Ne yazık ki küpe çiceğinde eski dallar hiç bir şekilde çicek vermezler. Çiçekler daima yeni dallar da açar.


Yeni dikilen küpe çicekleri için en iyi harç

Yeni dikilen küpe çicekleri asit reaksiyonlu zengin toprağı severler. İster bahçeye dikilsin isterse saksıya küpe çicekleri için olabilecek en iyi harç şunlardan oluşur: Bir miktarda çok eski gübre, bir miktar yaprak çürüğü, bir miktar bahçe toprağı, bir miktar ise dere kumu. Çelikleme yaptıktan sonra yeni yetişen genç fidanlar ise hemen gübreli harca dikilmemelidir.



pembe ve mor küpe çiçeği



Comments


bottom of page