top of page

Öksürük neden olur?

Yazıya başlamadan hemen belirtilmesi gerekir ki en ufak bir hastalıkta yapılması gereken tek şey tıp bilimine başvurmaktadır. Kış aylarında insanların en çok karşılaştığı durumlardan birisidir öksürük. Geçmeyen öksürükler karşısında hemen "öksürüğe ne iyi gelir?" sorusunu araştırmaya koyuluruz. Genel olarak öksürüğün üzerine düşmeme eğilimindeyizdir. Ya başka bir hastalığa bağlarız ya da "gıcık tuttu" gibi bahanelere sığınırız. Öksürğümüz kuru öksürük mü, akciğerden mi kaynaklanıyor gibi soruları hemen bilmek isteriz. Öksürük neden olur sorusuna tek bir cevap bulmak mümkün değildir çünkü öksürük pek çok nedenden kaynaklanıyor olabilir. Buna ilişkin en sağlıklı cevap ise doktorlar tarafından verilebilir. Bu yazıda öksürüğe neden olabilecek durumlar sıralanmaya çalışacaktır ancak yine de bu konuda en doğru bilginin sağlık merkezlerinde doktorlar tarafından sağlanacağının altı çizilmelidir.


öksüren genç erkek


Öksürüğün nedenleri arasında her zaman nefes yollarında geçirdiğimiz bir hastalık yer almayabilir. Bazen öksürüğün kaynağı kalpten kaynaklanabilir. Nefes yolunda toplanan kan öksürüğe neden olabilir. Böyle durumlarda, öksürüğün kaynağının bronşit olduğunu düşünüp içeceğiniz ilaçlar hiç fayda etmeyebilir ancak, süt ve yoğurtla beslendiğiniz bir günün ardından öksürüğünüz kesilebilir. Devamlı öksürük durumunda, kalp sağlığınızı kontrel ettirmekte fayda vardır. Özellikle öksürüğe nefes darlığı eşlik ettiği zaman muhakkak bir doktora görünülmelidir.


Bazen, böbrekler öksürüğe neden olabilirler. İdrar örneğinizde çıkacak albümin yüksekliği öksürüğünüzün bir nedeni olabilir. Bu durumlarda öksürüğün geçmesi, böbrek tedavisine ve diyete bağlı olacaktır.


Özellikle çocuklarda şiddetli öksürüğün nedenlerinden birisi bademciklerin şiştiği zaman ortaya çıkar. Bu tip durumlarda kulak burun boğaz hekimine görünülmesi gerekilir.


Öksürük söz konusu olduğunda bir diğer ihtimal ise zatüredir. Soğuk havalarda öksürükle birlikte ağır ateş, halsizlik ve göğüs ağrısı gibi belirtiler olduğunda bu ihtimal düşünülmelidir.


Öksürüğün yukarıda sıralandığı gibi pek çok nedeni olabilir. Nedeni her ne olursa olsun kararı kendiniz değil doktorunuz vermelidir. Sağlıkla ilgili bir problem yaşıyorsanız bunun en uygun çözüm yolu mutlaka ve mutlaka tıp bilimine güvenmek olacaktır.

Comentários


bottom of page