top of page

İkisi de garibanın dostu ama hangisi daha sağlıklı? Makarna mı pilav mı?

Ülkemizde makarnanın sürekli olarak "öğrencilik yemeği" olarak değerlendirilme eğilimi vardır. Gerçekten de makarna pek çok yemeğe kıyasla ucuzdur. Makarna nasıl yapılır? sorusu, bir üniversite öğrencisinin vizeler nedir? finaller ne demek? sorusundan önce sorulan sorudur. Fakat ülkemizde başka bir yaygın yemek ise pilavdır. Dolayısıyla akıllardaki soru hangisinin daha sağlıklı olduğudur.


pişmemiş spagetti ve tahta kaşıklar.

Makarna Türkiye'de nasıl yaygınlaştı?

Makarna'nın Türkiye'de yaygınlaşmaya başlaması pirinçin pahalılaşmasıyla mümkün olmuştur. İlk zamanlarda pilav bir milli yemek olarak görüldüğü için öğle ve akşam yemeklerinin sonunda pilav yenirmiş. Makarna ise Ramazan ayında sahur yemeği olarak tercih edilirmiş. Pirincin zamanla pahalılaştıkça makarna Türkiye'de de yaygınlık kazanmaya başlamış. Zamanla pilav milli yemek olma vasfını korusa da makarna da yerli mal olmuş. Pek çok makarna fabrikası kurulmuştur.


Pilav mı makarna mı? Hangisini yemek daha sağlıklı?

Pilav ve makarnanın Türkiye'de yaygınlaşmasının ardından hangisinin daha sağlıklı olduğu sorusu akıllara geliyor. Tabii ki böyle bir kıyaslama yaparken, pilava ve makarnaya yapılırken içine katılan yağlar, salça miktarı ve soslar bu kıyaslamada dışarıda tutulacak.


Makarna ve pilavın hazımı nasıldır?

Akşam yemeklerinin en büyük sorunu hazım konusunda kendini gösterir. Hazımsızlık problemi yaşayanlar için her yemek çekilmez olabilir. Pilavın pirinci ile makarnanın hamuru arasında büyük bir fark yoktur. İkisinin içinde bulunan azotlu, yağlı ve şekerli maddeler benzer oranda kana karışır. Bu nedenle aralarında büyük bir fark olduğunu söylemek zordur.


siyah arka plan önünde kaşığa takılmış bir spagetti makarna ve üstünde küçük domotes.

Makarna ve pilavdaki vitamin oranları nasıldır?

Vitamin yönünden makarna ve pilav arasında bir kıyaslama yapıldığında, pilavın makarna karşısında vitamin yönünden avantajlı olduğunun altı çizilmelidir. İşlenmemiş esmer pirinçte bol miktarda B1 vitamini bulunur. İşlenen pirinçte B1 vitamini azalır. Dolu ve kapalı bir pencerede pişirilen pilavda ise B1 vitamini aç çok kalır. Türkiye'de tencere kapağını kapatarak pişirme alışkanlığı olduğundan bu vitamin bakımından pilavın kendisini korumasını sağlar. Makarna, pirince kıyasla oldukça fazla işlemden geçmesi nedeniyle vitamin bakımından oldukça zayıftır.


Zeka ve güzellik için pilav yiyin

Makarna ve pilav arasında yapılan bir diger kıyaslama ise madenler bakımından hangi besinin daha zengin olduğudur. Bu konuda da pilav makarna karşısında üstünlüğünü açıkca ortaya koyar. İnsan için gerekli sayılan 12 madenin hepsi pilavda bulunurken makarnada ise bu madenlerden 9'u bulunmaktadır. Zekaya ve güzelliğe faydası olduğu bilinen iyot, pilavda makarnadan çok daha fazla bulunur. Magnezyum bakımından da makarnanın pilavın oldukça geride kaldığı bilinmektedir. Ancak, fosfor ve kireç konusunda makarna pilavdan yaklaşık bir buçuk kat daha fazla maden barındırır.


Pilav mı makarna mı daha doyurucu?

Evlerimizin vazgeçilmez, öğrencilerin dostu iki yiyececek olan makarna ve pilav arasından hangisinin daha doyurucu olduğu önemli bir soru olarak kendini gösterir. Pirincin doyuruculuğu onun esmer mi yoksa beyaz mı olduğuna göre farklılık göstermektedir. Şeker olarak depolonacak maddeler bakımından pirincin iki türü de makarnadan üstündür ve günün sonunda pirinç makarnadan daha fazla kalori vermektedir.


Aralarındaki fark yok denecek kadar az

Her ne kadar yapılan kıyaslamalar arasında pilav öne çıksada buradaki farkların yok denecek kadar az olduğunun altı çizilmelidir. Yani hangisini yemek tamamen sizin zevkinize kalmıştır. O halde makarna ve pilav nasıl yapılır ona bakalım.


iki kaşığın paylaştığı spagetti makarnalar.


Makarna nasıl yapılır?

Makarna yapması en kolay yemeklerden birisidir. Ancak onu nasıl soslayacağınız dilğeinize ve damak zevkinize göre değişir. 4 kişilik bir aileyi doyuracak makarna yaparken ihtiyacımız olan malzemeler, 1 paket makarna, 5 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz ve sıvı yağ. Makarna yaparken ilk olarak, 5 su bardağı (yaklaşık 1 litre) su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ kaynayan suyun içine atılır ve iyice karıştırılır. Yeterince karıştırdıktan sonra, tuz ve yağ suyla iyice karışınca 1 paket makarna tencereye dökülür. Her makarna markasının kalınlığı oldukça farklıdır. Siz de kullandığınız makarnanın kalınlığına göre tencereye dökülen makarna 10 ila 15 dakika arasında kaynatılır. Kaynayan makarna iyice yumuşadığı zaman, makarnanın suyu süzülür. Süzülen makarnayı bir köşede bekletin. Başka bir tavada yaklaşık 2 yemek kaşığı sıvı yağı ısıtın. Süzdüğünüz makarnayı tekrar tencereye alın. Isıttıktan sonra ısınan yağı makarnanın içine dökün. Makarnayı belirli aralıklarla karıştırıp pişirin.


Makarna yapmanın püf noktaları nelerdir?

Yaptığınız makarnanın güzel olmasını isterseniz belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Makarna yaparken makarna suyu iyice kaynamadan tuz eklenmemelidir. Eğer makarnanıza sos yapmak istiyorsanız, makarnanınızı soğuk sudan geçirmemeye dikkat edin. Soğuk su makarnanı sosu tutmasının önüne geçer ve tadını da azaltır. Makarnanın lezzetini arttıracak bir diğer püf noktası ise, makarnanın haşlandığı suyu sos yapımında da kullanmaktadır.



beyaz pirinçler


Pirinç pilavı nasıl yapılır?

Pirinz pilavı yapmak için gereken malzemeler, 2 su bardağı pirinç, 2,5 su bardağı sıcak su, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuzdur. Öncelikle pilav bol su ile güzelce yıkanır. Yıkama işleminden sonra ayrı bir kaba alınan pirinçlerin üzeri, üstünü biraz geçecek kadar ılık suyla doldurulur. Pilav ve üzerine geçen ılık suya biraz tuz eklenir ve 15 ila 20 dakika arasında beklenilir. Ardından, pirinçler yıkanmaya başlanır. Yıkama işlemi nişasta bitene kadar sürer. Pirinçlerde nişastanın bitmesi tamamen berrak bir su akana kadar yıkanması demektir. Pirinci yıkamak pilavın en önemli ve en temel aşamasıdır. Bu aşama hallolduktan sonra tereyağlar tencerede eritilir. Erimiş tereyağının bulunduğu tencereye süzülmüş pirinç eklenir ve yaklaşık 5 dakika kavrulur. Prinçin doğru oranda kavrulduğunu pirinçlerin tane tane dökülmesinden anlayabilirsiniz. Prinçleri kavurduktan sonraki aşama, sıcak suyun tencereye eklenmesidir. Suyu ekledikten sonra tuzunuzu ekleyin.


Pilavınızın olması için tencerenin kapağını kapatarak yüksek ateşte pişirmeye başlayın. Pilavın suyu çektiği zaman yeterince piştiğini anlayabilirsiniz. Pilavın üzerinde nokta şeklinde deliklerin oluşması ocaktaki ateşin seviyesini kısmanız gerektiği anlamına gelir. Bu noktada, yüksek ateşten kısık ateşe geçilmelidir. Pilav piştikten sonra ocaktan alınır ve üzerine havlu peçete serilir. Bu haliyle tencerenin kapağı tekrar kapatılır ve pilav dinlemeye alınır. Yaklaşık 15 dakika dinlendiğiniz pilav servise hazır hale gelecektir.


Pilav yapmanın püf noktaları nelerdir?

Tarif edilen aşamalara dikkat edildiğinde pilav yapılır. Ancak, pilavı yapmak kadar lezzetli yapmak da önemlidir. Pilavın lezzetini ve tadını arttırmak için ise bir kaç püf noktası bulunuyor. Pirinç pilacınızın tane tane olmasını istiyorsanız, baldo pirinç ya da pilavlık pirinç kullanmaya dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca, pirincin kavrulma süresine özel önem gösterilmelidir. En temel aşamalardan birisi ise daha ilk baştaki aşamadır. Yani pirinci nasıl yıkacyacağınız çok önemlidir, eğer yeteri ölçüde yıkanmazsa pilavınız yeterince güzel olmayacaktır.

Comentarios


bottom of page