top of page

Olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe derbisi sonrası... Osayi Samuel ceza almalı mı?

Osayi Samuel trabzonspor taraftarı

17 Mart 2024 tarihinde oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe derbisi futbol için hiç de hoş karşılanmayacak görüntülere sahne oldu. Maç boyunca yabancı maddelerin sahaya atılması oynanan futboldan daha fazla gündemdeydi. Hatta, Halil Umut Meler'in maçı ertelemesi gerektiği de maç esnasında tartışılıyordu. Olayların gölgesinde maç bitti. Fenerbahçeli futbolcular galibiyet sevinci yaşarken taraftar sahaya girdi. Osayi Samuel'in taraftarla olan karşılaşması başta olmak üzere, Fenerbahçeli futbolcuların ceza alıp almaması gerektiği de gündeme geldi.


Osayi Samuel ceza almalı mı?

Bu soruya verilecek cevap iyice değerlendirilmeye muhtaç. Sıradan bir maçta aralarında herhangi bir sorun olmayan iki rakip arasında geçen bir karşılaşmanın ardından sahaya giren bir taraftarla futbolcular arasında yaşanan bir kavga gibi değerlendirmek, Fenerhabeli futbolculara haksızlık olacaktır. Fenerbahçeli futbolcuların ceza alıp almamasına ilişkin karar verilirken, iki takım arasında yaşananlar, maç esnasında yaşananlar, sahaya inen taraftarın niyeti, futbolcunun konumu vs. gibi şeyler düşünülerek cevap verilmeli. Her yaşanan olay, kendi özel durumunda değerlendirilmeli. Şunu başta söylemek gerekiyor, Fenerbahçeli futbolculara yönelik ağır tahrik var. Bu ağır tahrik altında, Osayi Samuel'in müdahelesi nefsi müdafaa sınırlarında değerlendirelemez mi?


Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki gerginlik

Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında 2010-2011 şampiyonluk hakkı ile başlayan gerginlik, artarak devam etti. İki takım arasında geçen maçların pek çoğu olaylı olmaya başladı. Volkan Demirel'e atılan kale direği de dahil olmak üzere pek çok maça atılan yabancı cisimler damga vurgu. Bu gerginliğin en koruktan anı ise, 2015 yılında, Fenerbahçe takım otobüsü Trabzonspor maçı sonrasında kurşunlanması olmuştu..


Maçın iklimi

Maçın tamamı boyunca, Trabzonspor taraftarı maçı organize ve sistematik olarak sabote etti. Her köşede Fenerbahçeli futbolcular karşı yabancı cisimler atıldı. Öyle ki, Trabzonspor'un berabelik golüne neden olan faul yapılırken, ceza sahasında elinde meşaleyle hakemi uyarmaya çalışan bir futbolcu vardı. 47 bin seyircilik bir atmosferde Trabzonspor taraftarı taraftarlığın ötesinde bir holiganlık sergiledi. Bozuk paralar, su şişeleri, meşaleler maç boyunca maçın seyrini ve temposunu belirleyen şeydi.


Sahaya girenin niyeti belli değil mi?

Osayi Samuel yaptığı hareketten dolayı ceza almalı mı herkes tartışıyor. Peki, bu başka olaylara bakıp değerledirilebilir mi? İki takım arasında gerginlik bu seviyedeyken, daha önce Fenerbahçe'nin otobüsü kurşunlanmışken, 90 dakika boyunca eline gelen her şeyi sahaya atmış bir 47 bin kişi varken sahaya giren taraftarın niyeti belli değil mi? 90 dakika boyunca ağır tahrik altında oynayan futbolculardan, sanki sıradan bir maçın ardından bir taraftar sahaya girmiş gibi tepki vermesini beklemek haksızlık değil mi? Bu koşullarda sahaya giren taraftarın niyeti açık. 47 bin kişinin önünde, sahaya giren taraftarın rakip takım oyuncusunu yere düşürmesi bu oyuncunun futbol hayatını bitirmesine neden olacak sonuçlara gebe olabilir. Hatta daha ağır yaralanmalara. Niyeti açıkca belli olan bir taraftara karşı kendini korumak nefsi müdafaa değil midir? 90 dakika boyunca Trabzonspor taraftarı çok sportmenmiş gibi Fenerbahçeli futbolculardar "sporcu taraftara vurmaz" şiarına sadık kalmasını beklemek haksızlık değil mi? Yorum sizin, Fenerbahçeli oyuncu Osayi Samuel ceza almalı mı? Rade Krunic ceza almalı mı? Kendini korumanın cezası kaç maç olmalı?

Kasten yaralalama suçundan yargılanabilirsiz?

Futbolculara karşı yapılan saldırılarda kasten yaralama suçundan yargılanabilirsiniz. Kasten yaralama, kişinin bilerek ve isteyerek başka birinin vücudunda acı vermesi ya da başka birinin sağlığının, algılama yeteneğini bozmasıdır. Türk Ceza Kanunu 86'ncı maddesi kasten yaralama eylemin "vücut dokunulmazlığına karşı" işlenen bir suç olarak değerlendirmektedir.

Bu suçun cezasının bir yıl ile üç yıl arasında olması öngörülmüştür. Eğer yaralama basit tıbbi müdahale ile giderileiliyorsa ve mağdur şikayetçi olduysa, dört aydan bir yıla kadar ceza alabilirsiniz.


Konu sporsa ceza artıyor

Eğer kasten yaralama suçu sporcuya karşı işlenirse alacağınız ceza ise yarı oranında artıyor.6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun 17. Maddesie göre kasten yaralama suçu spor alanında işlendiyse, şikayet aranmıyor ve ceza yarı oranında arttırılıyor.


bottom of page