top of page

Prostat kanseri riskini en aza indirin... 8 adımda prostat kanserinden korunmanın yolları

UYARI: Sağlık konusunda internette yer alan bilgiler genel kabul görmüş bilgilerdir. En güncel, en geçerli ve en sağlıklı bilgiler için doktorunuza başvurmak en doğru olandır. Sizin sağlınızı en iyi tıp eğitimi almış doktarlar bilir.


prostat kanseri mavi kurdele fotoğrafı

Çağımızın en korkulan hastalıklarından birisi kanserdir. Genetik faktörler ve çevresel faktörler kaser sebepleri arasındadır. Kanser gün geçtikçe daha sık görülmektedir. Kanser, kontrolsüz çoğalmadır. Vücudunzda bulunan organ ve dokular kontrolsüz ve olağanın dışında çoğalır ve büyürse kanser ortaya çıkar. Tabii ki her kanser aynı değildir. Aynı kanser türünün ise farklı evreleri farklı risklere işaret eder. Genellikle 4 evre kanser bilinir. Nadiren 5 evreden de söz edilebilir. Kanser tedavisi alanında modern tıp ilerleme kaydetmiştir. Ancak bitkisel kanser tedavileri uyguladığını iddia eden alanlar da bulunmaktadır.


200'den fazla kanser türü kayıtlara geçmiştir. Bunlardan birisi de prostat kanseridir. Prostat adı verilen organ idrar kesesinin tam altında yer alan bir salgı bezidir. Erkek menisi oluşturan sıvının bir kısmı bu organ sayesinde üretilmektedir. Prostatı alınan erkekler baba olamayacağını düşünür. Oysa, tüp bebek gibi yöntemler sayesinde baba olmalaır mümkündür. Prostat büyümesi, prostatın büyüyerek mesanenin altındaki idrar yolunu tıkamasıdır. Bu olayın yaşanması prostatın için yer alan bezlerin büyümesiyle mümkün olmaktadır. Prostat içindeki bezlerin kontorlsüz büyümesi ve çoğalması ise prostat kanseridir. Her tümör iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Prostat tümörünün tedavisinde de tümörün huyu önemli bir yer tutmaktadır. İdrara çıkma sıklığının çoğalması, idrar yaparken hissedilen ağrı ve yanma, idrar akışının yavaş ya da zayıf oluşu, idrarda kan görülmesi gibi belirtiler prostat kanseri belirtileri arasında yer alır.


Peki, prostat kanserinden korunmanın yolları var mı? Tabii ki prostat kanserini önleyecek, prostat konserinden korunacak yöntemler bulunuyor. 8 kouya dikkat ederek prostat kanseri riskinizi en aza indirmek mümkün:


1 . Kahve tüketimini arttırın


Yapılan araştırmalar kahve tüketimi fazla olan erkeklerin kahve tüketmeyen erkeklere kıyasla prostat kanserine yakalanma riskinin az olduğunu ortaya koyuyor. Öyle ki, kahve tüketen erkeklerde prostat kanserine yakalanma olasılığı tüketmeyenlere kıyasla yüzde 59 daha az. İçilen kahvenin kafein içermesi ya da içermemesi ise fark etmiyor.


2 . Prostatı çalıştırmak önemli


Çalışan prostatın kansere yakalanma riski çalışmayan prostata kıyasla daha az. Prostatı çalıştırmanın bir yolu ise orgazm. Yapılan araştırmalara göre ayda 20'den fazla orgazm yaşayan erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski, ayda 7 ve daha az orgazm yaşayan erkeklere kıyasla yüzde 30 daha az.


3 . Gıda seçerken domatese öncelik verin


Beslenme ve sağlık arasında önemli bir ilişki olduğu artık herkesce biliniyor. Prostat kanserine yakalanma riskini azaltmak için de beslenmeye önem vermeli ve bazı gıdaları daha çok tercih etmeliyiz. Yapılan araştırmalar domates tüketiminin prostat kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor. Yapılan çalışmalar domatese kırmızı rengini veren likopenin prostat riskini aza indirdiğini açığa çıkarıyor. Uzmanlara göre haftata en az iki defa domates yemek prostat kanseri riskini oldukça azaltıyor.


4 . Hareketsiz kalmayın


Egzersiz yapmanın prostat kanseri riskini çok büyük oranda düşürdüğü biliniyor. Öyle ki, düzenli olarak egzersiz yapanların prostat kanserine yakalanma riski yapmayanlara kıyasla yüzde 41 daha az. Ayrıca hareket etmek sadece önleyici değil, prostat kanserinden kurtulduktan sonra da koruyucu oluyor. Prostat kanserinden kurtulan ve düzenli olarak spor yapanların prostat kanserinden ölme ihtimalleri yüzde 56 oranında azalıyor.


5 . Gözünüzü balıklara dikin


Balık yağları prostat kanserine yakalanma riskini büyük oranda azaltıyor. Balık yağında bulunan DHA ve EPA, tümörlerin ilerlemesinde büyük bir engel oluşturuyor ve prostat kanserine karşı büyük oranda koruyuculuk sağlıyor. Türkiye bir yarım ada ülkesi olarak bu açıdan şanslı çünkü yapılan araştırmalar bir haftada en az üç defa balık tüketen erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin tüketmeyen erkeklere kıyasla yüzde 25 oranında azaldığını iddia ediyor.


6 . Trans yağlardan uzak durmalısınız


Eğer prostat kanserine yakalanma riskinizi en aza indirmek istiyorsanız trans yağlardan olabildiğince uzak durun. Araştırmalar gösteriyor ki, kanlarında trans yağ oranı yüksek olan erkekler düşük olan erkeklere kıyasla prostat kanserine daha sık yakalanıyorlar. Trans yağlar insan hayatını olumsuz etkileyen yağlar arasında yer alır. Trans yağ içinde bulunan asit maddeleri hem damarlarda iltihaplanmaya hem de insülün direncine neden olur. Damarlarda yağlanma ve insülün direnci ise prostat kanserine neden olan iki önemli faktördür.


7. Güneşin sizi korumasına izin verin


Güneş ışınları içinde d vitaminlerini barındırır. Tabii ki her şeyin fazlasının olduğu gibi güneş ışınlarına da fazla maruz kalmak insanlar için çeşitli zararları içinde barınıdır. Ancak vücudunuz için en önemli d vitamini kaynağı güneş ışınlarıdır. Güneşe kendinizi fazla teslim etmeyeceğiniz gibi kendinizi de güneşten mahrum etmeyin. Güneşte bulunan d vitamini prostat kanserini önleyen en önemli vitaminlerden birisidir. Güneş ışınlarından faydalanan erkeler güneşin etkilerinden faydalanmayan erkeklere göre prostat kanserine yüzde 65 oranında daha az yakalanıyor. Ayrıca, d vitamini kansere karşı sadece korumuyor. Kanserli dokuların vücutda yayılmasının da önüne önemli ölçü de geçiyor.


8. Sarımsak ve şaraptan faydalanın


Uzmanlar sarımsak ve şarabın prostat kanserine yakalanma oranını düşürdüğünü düşünüyor. Günde iki gramdan fazla sarımsak tüketen erkekler daha az tüketen erkeklere kıyasla yüzde 50 daha az prostat kanserine yakalanıyor. Günde birya da iki kadehten daha fazla şarap içmek ise prostat kanseri hücrelerinin gelişimini büyük ölçü de önlüyor.

bottom of page