top of page

Toka yapımı, tırtıllardan kurtulma yolları ve yavru kedileri beslemek... Üç faydalı bilgi

Hayatımızı kolaylaştıracak üç yeni bilgiyi bu yazıda ele almaya çalıştım. Toka yapımı, tırtıllardan kurtulma yolları ve yavru kedileri beslemek üzerine bu kısa yazı size yeni şeyler katabilir.


1 - Kullanılmış çorabı tokaya dönüştürün


Yırtılmış mavi bir çorap. yırtıktan çıkan parmağın tırnağına oje ile gülen surat çizilmiş


Hayatta bazı şeyler için eskiyken bazıları için yeni olabaliirsiniz. Siz olmasanız da eşyalarınız olabilir. Artık kullanmak istediğiniz ya da kullanılmayacak halde olan çoraplar bunun bir örneği olabilir. Kullanmak istemediğiniz, eskimiş ya da delinmiş bir çoraptan kurtulmak için aceleci davranmaya gerek olmayabilir. Çünkü bu çoraplar sizinle olan birlikteliğine bir saç tokası ya da saç bağı olarak devam edebilir. Çoraplarınızın ideal uzunlukta olan daireselliği, esnek yapısı onları böyle kullanmamıza olanak sağlar. Tek yapılması gereken ise, çoraplarınızı uygun bir yükseklikte yukarıdan aşağıya doğru kesmeniz olacaktır. Uygun uzunluk nedir peki? Siz nerede ne amaçla kullanmak isterseniz değişir. Belki eski çoraplarınızdan elde ettiğiniz bu saç bağlarını arkadaşlarınızla sosyalleşirken kullanmak istemeyebilirsiniz, ancak gündelik hayatınızda, ev içinde işlerinizi yaparken, bahçe balkon bakımıyla uğraşırken, kısa mesafeler için dışarıya çıkarken kullanabilirsiniz.


2 - Bitkilerinizi tırtıldan koruyun


Bir yaprak üzerinde gezinen sarı ve kahverengi tüylü bir tırtıl.

Şehirlerin içinde yaşayan milyonlarda hiç de az sayılmayacak kişi bahçeli bir ev hayali ile yaşıyor. @mimsyucel nicknameli X kullanıcısı ne diyordu? "Türkiye’de bahçeli bir evde oturmak için ya çok zengin ya çok fakir olmanız gerek. Aynı durum mesela at sahibi olmak için de geçerli." Komik ama bir o kadar da gerçek. Bu özlemini sona erdirenler ya da bu özlem içinde balkonunda küçük bahçecilik işleriyle uğraşanlar veya hiç böyle bir özlem duymasa da bahçecilikle uğraşanalar için tırtıl bazen büyük bir sorun haline gelebiliyor. Fakat, bahçenizdeki tırtılları bitkilerinizden uzak tutmanın basit ve de tırtıllara zarar vermeyen bir yolu var. Kenevir tohumu. Kenevir tohumlarının kokusundan tırtıllar hiç hoşlanmazlar. Bitkilerin yapraklarının arasına ya da uygun gördüğünüz yerlere bu tohumları yerleştirdiğiniz takdirde tırtıllar bitkilerinizden uzak duracaktır. Kenevir tohumunun kokuları tırtılları kaçırırken bitkinin zarar görmesinin de önüne geçilir.


3 - Küçük kedileri beslerken bunları düşünün


Elde tutulan yavru tekir bir kedi.

Pek çok insanın başına gelen en tatlı anlardan birisidir. Yavru bir kedinin miyavlamasını duyduğunuzda onu beslemek istedinizin gelişi. Özellikle şehir hayatımızda kedi nüfusunun çokluğu bu durumu pek çok insanın yaşamasına neden olabilir. Peki yavru bir kedi nasıl beslenir? Bu soruyu cevaplamadan önce hemen önemli bir uyarı yapmak gerekiyor. Yavru kedi görüldüğünde akla ilk gelenlerden birisi de onları koruma içgüdüsüyle alıp güvenli bir yere götürme istediğ oluyor. Ancak, yavru kedi için yavru kedinin anne kediden ayrılmaması çok önemli. İlk bakılan anda anne kedi etrafta görülmeyebilir ancak anne kediyi hemen görmemek yavru kedinin terk edildiği anlamına gelmeyebilir. O nedenle anne kedinin gerçekten yavru kediyle bağlantısının olmadığından emin olana kadar gözlemlemeden yavru kediyi bulunduğu yerden uzaklaştırmamak çokca önemlidir. İstemeden anne kedi ve yavru kediyi birbirinden uzaklaştırabilirsiniz.


Kediler söz konusu olduğunda kedinin nasıl besleneceği hangi kedi mamalarının kediye verilebileceği ilk akıllara gelen soruyu oluşturur. Bir sokak kedisi için onlara bakan bir çevre varsa bu çevrenin onu neyle beslediği oldukça önemlidir. Ve yavru kediler için de bu durum daha önemli hale gelebilir.


Bir kedi görüldüğü zaman onu nasıl besleyeceğine ilişkin karar vermek isteyen birisinin ilk düşündüğü ona süt vermek olabilir. Ama dikkat akıla ilk gelen kediler için o kadar da faydalı olmayabilir. Süt özellikle sıcak havalarda kedilerin midesini bozmaktadır. Yavru bir kediye süt vermek yerine hafif şekerli bir su ve prinç lapası verilebilir.


Pirinç ve az miktarda çiğ et kediler için oldukça iyidir. Ancak yavru kedi için bu az miktarda verilmelidir. Yavru kedilerde et parmak ucuna koyarak yedirilmelidir. Ayrıca ete ve pirinçe sebze karıştırmak da sağlıklı olabilir. Günde iki defa beslemek yeterli olacaktır. Öte yandan birden fazla kedi yavrusunun birlikte büyümesi hem kedilerin oyun oynaması hem de psikolojilerinin etkilenmemesi açısından önemlidir.


Kediler için önemli bir besin de taze ekmek içidir. Bu besleyiciliğinden daha çok onların bağırsak sağlığı için önemli bir işlev görür. Kediler yalanırken kaçınılmaz olarak tüy de yutarlar. Bu tüylerin bağırsaktan temizlenmesini sağlayan nadir yiyeceklerden birisi taze ekmek içidir.

Comentários


bottom of page