top of page

Antibiyotik bulamıyorsak turna yemişi yiyeceğiz... Turna yemişinin faydaları

UYARI: Sağlık konusunda internette yer alan bilgiler genel kabul görmüş bilgilerdir. En güncel, en geçerli ve en sağlıklı bilgiler için doktorunuza başvurmak en doğru olandır. Sizin sağlınızı en iyi tıp eğitimi almış doktarlar bilir.

turna yemişi fotoğrafı cranberry

Kış ayları bitti ama bu hastalıkların bittiği anlamına gelmeyebilir. Son yıllar sağlık alanında yaşanan gelişmeler bazı alışkanlıklarımızı kenara koymamıza neden oluyor. Bunlardan en önemlisi antibiyotiklere ulaşmanın eskisi kadar kolay olmayışı. Uzun süre ve doktor kontorolünde olmayan antibiyotik vücut direncini düşüren en büyük tıbbi maddelerden birisi. Bir de üzerine son yıllarda yaşanan ilaç tedarik sıkıntısı eklenince antibiyotik bulmak adeta bulunmaz hint kumaşını bulmaya benzedi. Antibiyotikler ulaşılamaz olunca da doğal antibiyotik olarak bilinen gıdalara ilgi arttı. Bu gıdaların başında ise turna yemişi geliyor. Marie Antoinette'e atfedilen ünlü söze atıfla, antibiyotik bulamıyorsak turna yemişi yiyeceğiz diyerek turna yemişinin faydalarını sıralamaya başlayalım.


Turna yemişi nedir?

Turna yemişi ve yaban mersini birbiriyle çok karıştırılır. Oysa ikisi farklı gıdalardır. Turna yemişleri parlak kırmızı meyvelere sahiptirler ve yaprak dökmezler. Ana vatanı Kuzey Amerika olarak bilinirler. Özellikle kadınlarda sıklıkla görülen idrar yolları iltihabına karşı antibiyotik etki gösterdiği ve idrar yolu iltihabına karşı koruyucu özelliği olmasıyla bilinirler.


İdrar yolu enfeksiyonuna karşı önleyicidir

Turna yemişi idrar yolu enfeksiyonuna karşı önleyici bir gıdadır. Turna yemişi, bakterilerin vücuda tutunmasının önüne geçer. Antibakretiyel etki sağladığı bilinen turna yemişinin tüketimi idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskini azaltıyor. Her gün bir su bardağı turna yemişi suyu tüketkmek sadece idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçmiyor. Aynı zamanda böbrek taşı oluşumunu da engelliyor.


Kalp sağlığına da yararlı

Turna yemişinin sağlıklı yönleri bunlarla sınırlı değil. Bu mucizevi gıda aynı zamanda kalp sağlığı için faydalı yiyecekler arasında yer alıyor. Turna yemişi içinde bulunan yüksek flavonoid ve kuersetin antioksidanı sayesinde, kardiyovasküler hastalıklara yakalanmanın da önüne geçiyor.


Ülserle de hipertansiyona da faydalı

Turna yemişinin insan sağlığına yönelik bir diğer yararlı yanı ise üsleri baskılamasıdır. Ülser, günümüzde insaların en çok rahatsızlık çektiği sağlık sorunları arasında gelmektedir. Turna yemişi, vücudunuzu hem temizler hem de arındırır. Aynı zamanda midede ülsere yol açan bakterilerin rahatsızlık yaratmasına da izin vermez. Turna yemişinin bir diğer faydası ise hipertansiyona. İçerisinde bol miktarda C ve E vitabini bulunan Turna yemişinde sodyum düzeyinin oldukça düşük oluşu hipertansiyon hastaları için tercih edilmesine de neden oluyor.

bottom of page