top of page

Uno Nasıl Oynanır? - Uno Kuralları ve Oynanışı

Kart oyunlarının modası geçti mi? Bu çağın gençleri arasında çok moda olduğu söylenemez. Arttık herkes neredeyse ayda yılda bir oynuyor. Ama şu bir gerçek, eğlencesi asla geçmiyor. Arkadaşlarla bir araya gelip kart oynamak, keyifli vakit geçirmek için benzersiz bir fırsat. İşte Uno oynu da böyle bir oyun. Uno oynu, renkli kartlarıyla herkesi cezbeder ve oynuyanları stratejik olarak düşünmeye zorlar. Uno'nun önemli bir avantajı hem oynama kolaylığı hem de oynun içeriği için her yaştan oyuncunun kolayca oynamasına olanak tanımasıdır. Yani yediden yetmişe, aile boyu keyifli vakit geçirebileceğiniz nadir oyunlardan birisidir. Şimdi bu yazıda Uno'nun temel kurallarına, Uno'nun nasıl oynadığını bakacağız. Başlayalım, Uno nasıl oynanır:


havaya doğru tutulan uno kartları


Uno Kartları ve Hazırlıklar

Uno oynunda toplamda 108 kart bulunuyor. Bu 108 kart oyuncularını 4 farklı renkte karşılıyor. Bu renkler kırmızı, sarı, yeşil ve mavi. Her renk 0-9 arasındaki rakamları barındırıyor. Bu kartların dışında ise, bazı özel kartlar bulunuyor. Bu kartlar: "Çek İki", "Yön Değiştir", "Pas Geç", "Renk Değiştir" ve "Renk Değiştir +4" kartları.


Uno oynuna başlamak için özel bir hazırlığa gerek yok. Pek çok kart oynuyla aynı şekilde Uno oynuna başlanır. Kartlar bir deste olarak karıştırılır ve oyunculara sırayla dağıtılır. Her oyuncuya 7 adet kart dağıtıldıktan sonra dağıtma işlemi sonlanır.


Oyunun Temel Amacı

Her oynun amacı olduğu gibi Uno'nun da basit bir amacı vardır. Uno oynunun amacı elinizdeki kartları rakiplerinizden önce bitirmektir. Kartları bitirmek o kadar kolay mı peki? Tabii ki hayır... Stratejik olarak düşünceniz ve hızınız oynu kazanmanız için en önemli iki etkendir. Sırayla aynı renkteki kartları ya da yerdeki kartla aynı sayıdaki kartları oynayarak elinizi diğerlerinden önce bitirmelisiniz.


bir çocuk tarafından tutulan uno kartları


Uno oynuna başlamak

Oyunu başlatmak için, oyunculardan birisi destesinden bir kart çeker. Çekilen kartın rengi oyun sırasını da belirler. Her renk sırasıyla oynanır. Oyuncular ise, aynı renkte ve aynı mumarada kartlar oynamak şartıyla sırayı devam ettirir.


Uno Özel Kartları Ne İşe Yarar

Yukarıda bahsettiğimiz özel kartlar ne işe yarar peki. İşte onlar oyunun cilvesidir. Uno'da oynun yönünü özel kartlar belirler, değiştirir. Özel kartlar akıllıca oynandığında bir oyuncuya oynu kazandırır. Bu özel kartları ne zaman oynayacağınızı iyi bilmeniz gerekir. Özel kartlar yanlış oynandığı zaman size oynu dahi kaybettirebilir. Size karşı iyi bir zamanda oynandığında da oynu kaybetme riskiniz artar. O yüzden, bu kartları hem ne zaman oynayacağını iyi bilmeli hem de size karşı ne zaman oynanacağını iyi kestirebilmelisiniz. "Çek İki" kartı, sıradaki oyuncunun iki kart çekmesini sağlar. "Yön Değiştir" kartı, oyunun oynama sırasını tersine çevirir. "Pas Geç" kartı, sıradaki oyuncunun turunu atlamasına neden olur. "Renk Değiştir" kartı, oyun rengini değiştirir ve sıradaki oyuncuya serbest renk seçme hakkı verir. "Renk Değiştir +4" kartı ise aynı işlevi yerine getirirken, sıradaki oyuncuya dört kart çektirir.


Uno Çağrısı Ne Demek?

Uno bazı "şeref" ilkelerini kendinde barınıdır. Bunlardan birisi de, öyle sessiz sedasız, kimselere haber vermeden bitemezsiniz. Son kartınız kaldığınız zaman insanalara haber vermeli ve duruma göre strateji geliştirmelerine olanak tanımalısınız. İşte bu Uno Çağrısı ile yapılır. Bir oyuncunun elinde tek bir kart kaldığında "Uno" diye bağırmak zorundadır. Eğer bu kurala uyulmaz ve diğer oyuncular da bunu fark ederse, kurala uymayan oyuncu cezalandırılır. Bu kurala uymamak kural ihlali yapan oyuncunun iki kart çekmesiyle cezalandırılır.


Uno Oyunu Ne Zaman Biter

Uno oyunu, oyunu oynayan bir oyuncunun tüm kartları oyanayarak elindeki kartları bitirmesiyle mümkün olur. Geri kalan oyuncular, elinde kalan kartları toplar. Bu toplamdan puan elde ederler. Oyuncular, oyun boyunca topladıkları kart sayısına göre puan alır ve bir sonraki oyun öncesi bu puanları kaydedebilirler.


Uno, basit bir oyundur. Ancak eğlencesi oldukça fazladır. Şimdiden iyi oyunlar herkese.


masa üstünde duran uno kartları


Kommentare


bottom of page