top of page

İyi bir ütü yapmanın püf noktaları nelerdir?

Ütü modern yaşamda insanların hayatında belirleyici bir etkiye sahiptir. Ya yapmak dert olur, ya üstünkörü yapılır ya da tamamiyle yapmaktan vazgeçilir. Fakat öyle bir an gelirki ütülü bir kıyafete ihtiyaç duyulur. Bu anlar genellikle hayatta belli başlı önemli günlere denk gelir. Bir görüşmeye giderken, bir düğüne giderken ya da bir cenaze törenine giderken. Ütüsüz görünmek bazı insanlar olmaması gereken bir şeydir. Hem ütüye bu kadar önem veren hem de ütü yapmayı bilmeyen bir insan için ise hayat çekilmez olabilir. Özellikle günümüzde pek çok ütü markası, ütü yapmayı ne kadar kolaylaştırdığı ile övünmektedir. Ütü yapmayı kolaylaştıran pek çok cihaz olduğu iddia edilir. Ama endüstriyel bir ütü cihazına sahip değilsiniz iş yine döner dolaşır sizin becerinizde biter. Peki, iyi bir ütü yapmanın kolay bir yolu olabilir mi? İyi bir ütü yapmanın pratik kuralları olabilir mi?


Bu yazı kapsamında ütü yapmaya ilişkin belirli önemli noktalar vurgulanmaya çalışılacak. İyi ütü yapmanın püf noktaları nelerdir sorusu açılmaya çalışılacak.



beyaz arkaplanda elektirikli bir ütü fotoğrafı


İlk nokta ütülecek kıyafetlerin hazırlanması. Bu noktada önemli olan şey, ekonomik koşullar bu denli zorken ortaya çıkıyor. Kıyafette sökükler ve yırtıklar varsa bu kıyafetleri tamir için ayırmak gerekebilir. Sağlam kıyafetleri nemli bir şekilde bir yayarak tomar halinde birer birer bükmek gerek.


Ütülenceği zaman her kıyafet parçası bir defa enine ve boyuna çekilmeli. Ve el yardımıyla mümkün olduğu kadar düzeltilmelidir. Ütülemeye geçmeden önce ütüyü temiz bir bez üzerine bastırarak sıcaklığını anlamak önemli bir nokta olabilir. Her ne kadar artık elektronik aletler olsa da, herhangi bir yanlışlığa yer vermemek için bu aşama önemlidir.


Ardından ütülecek olan kıyafeti, uzunluğuna ve ütü masasının düzlüğünde ütülemeye başlanmalıdır. Bir köşeden zıt diğer köşeye çapraz olarak ütü genel olarak yapılmamalıdır. Bu ancak gerekli olduğu özel durumlarda yapılmalıdır. Örneğin ütü esnasında fazla katılaşan yerler varsa bu yerler çapraz bir şekilde ütülenerek yumuşatılmaladır. Fakat yine de, bundan önce bir kere dü bir yolla ütülenmesine dikkat edilmelidir. Eğer halen yumuşamadıysa çapraz bir şekilde ütü yapılmalıdır.


Kıyafetinizi yaparken kesik kesik ve kısa hareketlerle ütü bastırılıp kaldırılmamalıdır. Kıyafetler sağdan sola ya da soldan sağa bastıra bastıra ütülenmelidir. Kalın dikişlerin ve düğmelerin izleri alt tarafa çıkmasın diye onların üzerinden geçmemeye özen gösterilmelidir.


Ütü yaparken kıyafette ilk ütülenmesi gereken yerler, broderler, danteller, yakalar, kol kapakları gibi özel yer ve bölgeler olmalıdır.


Ütü konusunda en önemli noktalardan biri, ütülenecek kıyafetin yumuşaklığı ve sertliğiyle alakaladır. Ütülenecek kıyafet ne kadar yumuşak olursa, ütünün yapıldığı yer de o kadar yumuşak olmalıdır. Ve son olarak, ütülünen çamaşır iyice kurumadan dolaba yerleştirilmemelidir. Fazla nem ve çamaşırların katlanma/asılma durumu çamaşırların ütüsünü bozabilir.


Bunlara dikkat edildiğinde yapıllan ütünün kalitesinin arttığına şahit olacaksınız.

Comments


bottom of page